Gebitsreiniging

Aandoeningen van het gebit zijn een van de meest voorkomende ziektes bij onze huisdieren.

De problemen worden echter vaak onderschat. Als eigenaar bent u de belangrijkste stap in het voorkomen van ernstige gebitsproblemen. Door goed op te letten en het gebit regelmatig te verzorgen voorkomt u ernstige aandoeningen.

Bij een gebitsreiniging in onze praktijk wordt het gebit van uw huisdier gereinigd met een moderne tandartsenunit. Al het gevormde tandsteen wordt van de tanden en kiezen verwijderd. Ook tussen de gebitselementen en vlak onder de rand van het tandvlees wordt het vuil (en daarmee veel bacteriën) weggehaald. Vervolgens wordt het gebit gepolijst zodat het weer glad is en tandplak zich minder snel kan hechten. Eventueel worden enkele elementen getrokken als ze in een te slechte staat zijn. Na de gebitsreiniging zal uw huisdier makkelijker kunnen eten en minder pijn hebben. Ook de eventuele stank zal een stuk minder zijn. Echter, het ontstoken tandvlees (dit veroorzaakt eigenlijk de stank) heeft even nodig om te genezen. Mogelijk krijgt uw dier een antibioticumkuur mee.
Nu het gebit schoon is willen we dit natuurlijk zo houden, maar hoe?

Het is heel belangrijk dat er zo min mogelijk tandplak wordt gevormd. Na mineralisatie van tandplak ontstaat tandsteen. Tandplak houdt heel veel bacteriën en vuil vast waardoor weer ontstekingen kunnen ontstaan. Tandplak ontstaat al na 24-48 uur en is niet duidelijk zichtbaar, maar er hopen zich al wel weer nieuwe bacteriën op.

Poetsen
Poetsen is een effectieve manier om de vorming van tandplak tegen te gaan.
Het is verstandig om uw hond/kat op jonge leeftijd aan tandenpoetsen te laten wennen. Uiteraard is dit ook op latere leeftijd nog mogelijk.
Begin met wat tandpasta op uw vinger en smeer dit aan de buitenkant van de kiezen (gebruik speciale dierentandpasta, onze tandpasta smaakt te vies en dieren kunnen er last van hun maag van krijgen). Bouw het poetsen langzaam op en beloon uw huisdier als het goed gaat! Na een tijdje kunt u misschien overgaan op een tandenborstel. Het kan zijn dat het tandvlees een beetje gaat bloeden als u het probeert te reinigen, stop dan niet, dit zou juist een stimulans moeten zijn om door te gaan! Bloedend tandvlees duidt op zwak en ongezond tandvlees en door het masseren versterkt u het. Uit onderzoek is gebleken dat 3x per week 2 à 3 minuten poetsen voldoende is om te voldoen aan de mondhygiëne van uw dier, maar elke dag tanden poetsen is natuurlijk nog beter.
Tegenwoordig zijn er ook speciale kauwstrips met enzymen erop, die dagelijks als lekker tussendoortje gegeven kunnen worden. En er bestaat een speciaal mondwater voor honden en katten wat door het drinkwater gedaan kan worden. Dit gaat de vorming van tandplak tegen.

We hebben een leuke onafhankelijke folder waarin het bovenstaande aan de hand van plaatjes wordt verduidelijkt.

Voeding
Het krijgen van tandsteen heeft meer met aanleg te maken dan met de voeding. Het heeft namelijk te maken met de speekselsamenstelling. Er zijn speciale brokken in de handel, onder andere T/d® van Hills, die de vorming van tandplak (en dus tandsteen) tegen gaan. Het is verstandig na een gebitsreiniging met deze brokken te beginnen om het gebit schoon te houden. Het is een volledig voer en kan dus elke dag gegeven worden. Ook is het mogelijk om een paar keer per week de maaltijd door deze brokken te vervangen of om ze als beloning tussendoor te geven. De reden dat deze brokken wel helpen bij het voorkomen van tandsteen is dat ze zo gemaakt zijn dat ze op een speciale manier langs de tanden en kiezen kapot splijten. Vraag gerust om een gratis proefzakje!

Heeft u vragen naar aanleiding van wat u heeft gelezen en/of wilt u een persoonlijk advies? Dan kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via ons telefoonnummer: 070-5114546.