Krolsheid, sterilisatie en poezenpil

Krolsheid
Vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden kan de eerste krolsheid bij de poes optreden (gemiddeld op 9-10 maanden) en die duurt vaak ± 7-9 dagen. Tijdens de krolsheid kunnen de volgende dingen opvallen: onrust, aanhankelijkheid, 'miauwen', rollen en wisselende eetlust.
Vervolgens kan de krolsheid soms wel om de 2 tot 3 weken optreden. Behalve van de leeftijd, hangt het optreden van de krolsheid ook af van de daglengte. De meeste poezen worden alleen vanaf het voorjaar tot de herfst krols, maar vooral binnenkatten kunnen gedurende het hele jaar krols zijn.

Steriliseren van de poes
Met sterilisatie wordt de operatie bedoeld, waarbij de beide eierstokken worden verwijderd. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uitziet. De poes wordt door het verwijderen van de eierstokken niet meer krols en dus ook niet (schijn-) zwanger. In feite is castratie het juiste woord voor deze operatie.
Steriliseren kan vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd. Wij adviseren om het op een leeftijd van 6-10 maanden te laten doen. Na de operatie heeft de poes hechtingen. In deze periode moet de poes binnen blijven. Verder moet ze een kraag of speciaal katten shirtje dragen zodat ze niet aan de wond kan gaan likken. Na ± 10 dagen moeten de hechtingen worden verwijderd.

De poezenpil
Het gebruik van de anticonceptiepil (poezenpil) wordt alleen geadviseerd voor het tijdelijk onderdrukken van de krolsheid. Langdurig gebruik wordt afgeraden omdat de poezenpil de kans op baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte vergroot. Daarom raden wij aan om het gebruik van de poezenpil te minimaliseren.
Indien u ooit een nestje van uw poes wilt, gebruik dan liever geen anticonceptiemiddelen omdat zij de vruchtbaarheid kunnen verminderen.

Heeft u vragen naar aanleiding van wat u heeft gelezen en/of wilt u een persoonlijk advies? Dan kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via ons telefoonnummer: 070-5114546.