Loopsheid en sterilisatie teef

Vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden kan de eerste loopsheid optreden (gemiddeld gebeurt dit op een leeftijd van 8-10 maanden). Tijdens een loopsheid kunnen de volgende dingen opvallen: bloedverlies, gezwollen vulva, onrust, wisselende eetlust. Gemiddeld zijn teven ongeveer 10-14 dagen na het eerste bloedverlies dekkingsbereid en kunnen dan ook wegloperig zijn! Een loopsheid duurt ongeveer 3 weken. De meeste teven worden twee keer per jaar loops.

Steriliseren van de teef
Met sterilisatie wordt de operatie bedoeld waarbij de beide eierstokken worden verwijderd. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uitziet. De teef wordt door het verwijderen van de eierstokken niet meer loops en dus ook niet meer (schijn-) zwanger. In feite is castratie het juiste woord voor deze operatie.
Het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat het doormaken van een eerste loopsheid het gedrag van de teef beïnvloedt. Het is voor het gedrag niet nadelig om uw hond voor de eerste loopsheid te laten steriliseren. Als de hond toch een keer loops is geweest adviseren wij om tussen twee loopsheden in te laten steriliseren (het beste tijdstip kunnen wij in overleg met u vaststellen). Wij adviseren voor of na de 1e loopsheid te steriliseren.
N.b.: Omdat er verschillende factoren zijn die mee wegen in het vaststellen van de leeftijd van sterilisatie stellen wij dit moment tijdens een consult in overleg met u vast.

Voordelen sterilisatie

  • Geen loopsheid of (schijn-) zwangerschap
  • De teef is minder aantrekkelijk voor reuen
  • Sterk verminderde kans op melkkliertumoren als de teef voor de 2e loopsheid gesteriliseerd wordt
  • Sterk verminderde kans op baarmoederontsteking en suikerziekte.


Nadelen sterilisatie

  • Soms krijgt een teef een wat krullerigere vacht. Dit kan met name bij langharige (show-) honden een probleem zijn
  • Iets grotere kans op incontinentie op latere leeftijd. Bij teven die slecht de plas op kunnen houden, kan je om die reden afzien van sterilisatie
  • De teef gaat efficiënter om met de opgenomen energie. Als de hond dezelfde hoeveelheid voer krijgt als voor de operatie zal ze dus dikker worden. Hier komt het misverstand vandaan dat honden dikker worden van een sterilisatie.


Wij plaatsen de huidhechtingen in de huid, waardoor er zo min mogelijk uitwendige hechtingen zijn. Gedurende 10 dagen moet de teef het rustig aan doen. Verder is het verstandig dat de teef een kraag, t-shirt of rompertje draagt waardoor ze niet aan de wond kan likken zodat de zij mooi kan genezen. Na ongeveer 10 dagen kunnen de eventuele uitwendige hechtingen worden verwijderd. Omdat alleen de eierstokken verwijderd worden en niet de baarmoeder is de wond kleiner dan vroeger toen nog wel de baarmoeder verwijderd werd.

Heeft u vragen naar aanleiding van wat u heeft gelezen en/of wilt u een persoonlijk advies? Dan kunt u contact opnemen met uw dierenarts of dierenartsassistente via ons telefoonnummer: 070-5114546.