Reizen met uw huisdier

Als u met uw huisdier op vakantie gaat moet u in ieder geval voldoen aan de volgende verplichtingen:

  • uw huisdier dient voorzien te zijn van een chip of goed leesbare tatoeage
  • u dient een Europees paspoort (vaccinatieboekje) bij u te hebben waaruit blijkt dat uw huisdier voorzien is van de juiste inentingen
  • uw dier dient op tijd te zijn gevaccineerd tegen Rabiës


Rabiësenting
De Rabiësenting dient minimaal 21 dagen voor vertrek te worden toegediend. Wij gebruiken een Rabiësenting van het merk Intervet®. De enting van dit merk is geregistreerd voor 3 jaar. Dit betekent dat deze enting maar eens in de 3 jaar hoeft te worden toegediend voor het reizen naar landen binnen de EU.
Er zijn bepaalde landen (met name Engeland, Ierland, Zweden en landen buiten Europa) die extra eisen stellen, bovendien willen de regels nog wel eens veranderen. Het is daarom aan te raden om ruim van tevoren contact met ons op te nemen over deze eventuele extra eisen!
N.b.: Soms vindt een uitbraakt van Rabies plaats, bijvoorbeeld soms in Spanje. Dit kan er toe leiden dat de lokale autoriteiten van dat land toch een jaarlijkes vaccinatie tegen Rabies willen.

Aandachtspunten bij een vakantie ten zuiden van Parijs
Ten zuiden van Parijs komen andere parasieten voor dan die wij in Nederland kennen of ze komen frequenter voor. Deze parasieten (muggen, teken en zandvliegjes) kunnen uw huisdier besmetten met bepaalde ziektes zoals Hartworm, Babesia/Ehrlichia en Leishmania. Aangezien dit zeer ernstige ziektes zijn, is het van belang om preventieve maatregelen tegen deze parasieten te nemen.

Tekenpreventie (Babesia/Ehrlichia)

  • Wij adviseren voor de hond: Seresto vlooien/ tekenband of Advantix® druppels
  • Dagelijks uw huisdier controleren op teken. Eventuele teken kunt u verwijderen door het draaien en trekken met de hand of met een tekentangetje. Hierbij moet de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastgepakt worden
  • Wij adviseren voor de kat: Frontline® elke 2 weken een pipet of een Seresto® band. Als uw kat veel last heeft van teken overweeg dan de Seresto® band. Deze band werkt preventief tegen teken.


Hartwormpreventie

  • Door gebruik van Milbemax® tabletten of druppels in de nek (Advocate®, Stronghold®)


Zandvliegjespreventie (Leishmania)

  • De Seresto band werkt ook tegen zandvliegjes. Ook zijn er Advantix® pipetten. Verder kunt u uw hond sinds kort laten vaccineren tegen de door de zandvliegjes overgebrachte ziekte Leishmania. Als u regelmatig naar Zuid-Europa reist met uw hond is de vaccinatie zeer verstandig aangezien dit een levensbedreigende ziekte is. We moeten ongeveer 3 maanden voor vertrek starten met de vaccinaties. De zandvliegen zijn 's avonds en 's nachts actief dus het is verstandig om gedurende die tijd uw hond binnen te houden.


Het is dus altijd verstandig om voor het reizen even na te gaan of er belangrijke verplichtingen of adviezen van toepassing zijn! Ga hiervoor naar de website van de ambassade van het land dat u gaat bezoeken of bel de desbetreffende ambassade.

Heeft u vragen naar aanleiding van wat u heeft gelezen en/of wilt u een persoonlijk advies? Dan kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via ons telefoonnummer: 070-5114546.