Alles wat u moet weten over teken bij uw huisdier.

Teken zijn achtpotige beestjes met een aan elkaar gegroeide kop en romp. Net als mijten behoren ze tot de spinachtigen. Een met bloed volgezogen vrouwtje weegt tot 100x haar eigen gewicht en kan 5-10 keer zo groot worden!

Teken

Er zijn meer dan 800 tekensoorten waarvan minder dan 10% relevant zijn voor de mens. Een vrouwtjesteek zuigt gedurende een week tot 10 dagen bloed bij de gastheer (mens, huisdier, wilde zoogdieren), ze kan dan wel tot 1cm groot worden (dit is vaak het moment dat de eigenaar de teek ziet). Dan valt de teek van de gastheer af en legt duizenden eitjes op verborgen plaatsen (onder stenen e.d.) Hierna sterft het vrouwtje.

Een volgezogen teek in de vacht

De verschillende tekenstadia klimmen in grashalmen of struiken en wachten tot een nieuwe geschikte gastheer voorbij komt. Ze kunnen maanden tot jaren overleven buiten de gastheer. Een gastheer (ook de mens) voelt het niet wanneer een teek bijt. Dit komt doordat een teek een stof in het speeksel afscheidt die pijnstillend werkt. Achteraf kan wel jeuk en/of een lokale ontstekingsreactie ontstaan. Bovendien kunnen teken diverse ernstige ziektes overbrengen.

Hoe verwijder je een teek?
Een teek kun je het makkelijkst verwijderen m.b.v. een zogenaamd tekentangetje. Het is niet de bedoeling om de teek van tevoren te verdoven met bijvoorbeeld alcohol. Door middel van een draaiende zacht trekkende beweging verwijdert men de teek. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Achteraf kunt u de plek eventueel ontsmetten met wat jodium of alcohol.


Welke ziekten kunnen teken overbrengen?
De belangrijkste ziekten die door teken op de hond worden overgedragen zijn Borreliose (ziekte van Lyme), Babesiose (piroplasmose) en Ehrlichiose (rickettsiose).

Wat zijn de verschijnselen van Borreliose (ziekte van Lyme)?
Borreliose wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte gaat gepaard met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan, in latere stadia kunnen bovendien de organen beschadigd worden waaronder bijvoorbeeld het zenuwstelsel.

Wat zijn de verschijnselen van Babesiose (piroplasmose)?
Babesiose wordt veroorzaakt door parasieten, die door de teken Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus worden overgebracht. Ze tasten de rode bloedcellen aan, waarna deze opgeruimd worden door het afweersysteem. Daarom is bloedarmoede het meest voorkomende symptoom (verschijnsel) van Babesiose. Verdere symptomen in het acute stadium zijn hoge koorts en rode urine.

Wat zijn de verschijnselen van Ehrlichiose (rickettsiose)?
Ehrlichiose wordt veroorzaakt door parasieten die in bepaalde witte bloedcellen leven. Ze worden overdragen door de Rhipicephalus sanguineus of Ixodes-teken. Dieren die acuut ziek worden, kunnen lijden aan hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Dieren die chronisch ziek zijn vermageren en hebben een grotere neiging tot bloedingen.

Vanaf 2004 heeft een team van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, onderzoek gedaan naar de verschillende soorten teken die in Nederland voorkomen en de mate van besmetting van deze teken. Aanleiding was een aantal ziektegevallen van honden in de regio Den Haag en Arnhem in 2004. Deze honden hadden Babesiose terwijl ze nooit in het buitenland waren geweest! Babesia is een parasiet die voorkomt in Zuid-Europa en overgebracht wordt door teken. Bij katten speelt Babesia geen rol. De parasiet vermenigvuldigt zich in de rode bloedcellen van de hond en dit zorgt voor o.a. bloedarmoede, koorts en sloomheid.

Dit onderzoek gaf als resultaat dat een tekensoort die vroeger alleen in Zuid-Europa voorkwam zich gevestigd heeft in Nederland en dat daarmee tegenwoordig de ziekte Babesiose in Nederland voorkomt! Een goede tekenpreventie is dus van groot belang.

Voorheen was men van mening dat teken met name in het voor,- en najaar voorkwamen. Vanuit het onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde is echter ook gebleken dat teken het hele jaar voorkomen, dus ook in de winter!
Het is dus van belang dat u gedurende het hele jaar aan tekenpreventie doet.

We kunnen er door een goede tekenpreventie plus het regelmatig controleren van uw hond voor zorgen dat de kans op een besmetting met deze ziekte flink afneemt. Dit kan bijvoorbeeld met een tekenband of druppels voor in de nek.

Heeft u vragen naar aanleiding van wat u heeft gelezen en/of wilt u een persoonlijk advies? Dan kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via ons telefoonnummer: 070-5114546.