Alles over de vlooien behandeling van uw huisdier.

De vlo is waarschijnlijk de meest bekende en meest voorkomende parasiet bij honden en katten. Vlooien leggen eitjes, waaruit in minder dan 10 dagen een larve komt. Deze larven verstoppen zich in gaten en kieren waar ze een cocon rond zichzelf bouwen ter bescherming. Binnen deze cocon verandert de larve in een vlo. Door veranderingen in de omgeving (zoals temperatuur, luchtvochtigheid, trillingen door ons lopen) breekt de cocon open en komt de vlo in onze omgeving. De vlo zal nu direct op zoek gaan naar een nieuwe gastheer om bloed te zuigen, te paren en het vrouwtje zal dan eitjes te leggen. De ontwikkelingscyclus is opnieuw begonnen! Een goede vlooienbestrijding is dus van groot belang.

Vlooien voeden zich met het bloed van hun gastheer. Het speeksel van de vlo kan erg irriterend zijn, waardoor honden en katten zich zullen gaan krabben en bijten. Dit heeft vaak weer vervelende huidontstekingen tot gevolg. Een ander nadeel van vlooien is, dat ze de tussengastheer zijn voor lintwormen. Dat betekent dat als een hond of kat door het bijten een vlo binnen krijgt, dit weer kan leiden tot een wormbesmetting. Vlooien zijn niet "besmettelijk" voor mensen, maar mensen kunnen wel door vlooien gebeten worden, wat dan weer irritatie oplevert (en ook mensen kunnen zich via een vlo besmetten met een lintworm).

Preventie of behandeling van vlooien kan met een tablet (1 x per 3 maanden bij honden), een band of met druppels in de nek. Vraag uw dierenarts/dierenartsassistente om advies! De druppels dient men toe door een scheiding in de haren te maken en de druppels te verdelen over stukjes blote huid. Het middel dat wij verkopen verspreidt zich via het huidvet binnen 24 uur over het gehele lichaam. Dit is de reden dat u 2 dagen voor en 2 dagen na toediening uw huisdier niet moet wassen. U verwijdert hiermee het huidvet en de druppels kunnen zich dan niet voldoende verspreiden. Via de haren en huidschilfers die uw dier verliest komt het middel ook in de omgeving terecht. Alleen bij hele forse vlooienbesmettingen is het dus nog nodig uw huis apart te behandelen. Een groot voordeel van de druppels is dat het niet in de bloedbaan terecht komt. De vlo hoeft dus niet eerst te bijten om dood te gaan, maar komt al in contact met het middel zodra deze op uw huisdier springt. Vooral voor beesten met een vlooienbeetallergie is dit erg fijn want na een beet is het leed immers al geschied.

Een groot misverstand is dat als u geen vlooien ziet uw dier ook geen vlooien heeft. Juist wanneer uw dier veel jeukt en bijt zal u geen of heel weinig vlooien vinden. Uw dier heeft deze immers al verwijderd. Maar de vlo heeft wel al gebeten en uw dier heeft er dus wel degelijk last van.

Wist u dat...

  • u ook in de winter aan vlooienbestreiding moet doen. Door onze verwarmde huizen blijven vlooien het hele jaar actief.
  • als u bij een huisdier vlooien vindt alle andere huisdieren vrijwel zeker ook besmet zijn.
  • u zelf heel makkelijk eieren van vlooien via uw kleren in huis kunt brengen en dus ook binnenkatten vlooien kunnen hebben.
  • een vlo tot 20 maal het volume van haar maag aan bloed zuigt.
  • een vlo meer dan 100 eitjes per dag legt.
  • larven in minder dan 10 dagen uitkomen.
  • een larf een cocon bouwt en daarbinnen verandert in een volwassen vlo.
  • een volwassen vlo wel tot 140 dagen binnen deze cocon in leven kan blijven.
  • vlooien tot 3.5 mm groot kunnen worden.


Heeft u nog vragen naar aanleiding van wat u gelezen heeft en/of wilt u een persoonlijk advies? Dan kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via ons telefoonnummer: 070-5114546.