Vaccinatie hond

Na de geboorte krijgen pups afweerstoffen mee van hun moeder. Deze afweerstoffen nemen in de eerste levensweken langzaam af. Daarom is het belangrijk pups gedurende de eerste weken van hun leven een aantal maal te vaccineren, zodat ze zelf antistoffen gaan opbouwen (op 6, 9 en 12 weken leeftijd). Om de antistoffen op peil te houden zijn gedurende de rest van het leven ieder jaar herhalingsinentingen nodig.
Omdat o.a. de leefomstandigheden en levensfase van invloed zijn op het wel of niet enten tegen bepaalde ziektes (en zo ja, hoe vaak), is het niet mogelijk om een kant en klaar vaccinatie advies te geven. Ieder jaar als u voor de enting bij ons bent, zullen we met u bespreken welke entingen op dat moment voor uw hond van belang zijn.

De meest voorkomende ziektes waartegen gevaccineerd wordt:

Hondenziekte
Hondenziekte komt het meest voor bij jonge dieren. De symptomen zijn: koorts, ontsteking van oogleden en neusslijmvlies, hoesten, diarree, soms aantasting van het zenuwstelsel. Meestal zijn de dieren erg ziek, en kunnen zelfs ondanks een goede behandeling toch doodgaan. Het aantal gevallen van hondenziekte is de laatste jaren sterk afgenomen, maar komt in het buitenland nog regelmatig voor. De ziekte wordt vooral via contacten tussen honden overgebracht.

Parvo
Parvo komt het meest voor bij jonge dieren. Bij een besmetting met het Parvovirus ziet men ernstige bloed diarree en braken, wat vaak uitdroging als gevolg heeft. Bij veel pups verloopt deze ziekte dodelijk. Bepaalde rassen zoals de Duitse herder, Dobermann en Rottweiler zijn erg gevoelig voor Parvo. Zelfs bij een goede behandeling bestaat de kans dat de patiënt niet herstelt. Verspreiding vindt plaats via ontlasting.

Ziekte van Weil
Er zijn meerdere aandoeningen die op deze ziekte lijken. Deze groep aandoeningen noemt men Leptospirose. Leptospiren worden via de urine (van o.a. ratten) uitgescheiden en dus met name via besmet (zwem) water overgebracht. Ook kunnen honden besmet worden door het drinken uit plassen, het lopen door gras of het eten van gras waar een rat geplast heeft. Veel mensen kennen de naam "Ziekte van Weil" omdat deze ziekte ook bij de mens voorkomt. Leptospirose is een ziekte waarbij de nieren en lever aangetast kunnen worden.

Hepatitis
Bij deze besmettelijke vorm van hepatitis zijn de ziekteverschijnselen niet altijd even duidelijk. Het wordt veroorzaakt door een virus dat allerlei schadelijke effecten veroorzaakt, met name ontsteking in de lever. De ziekte komt voor bij dieren van alle leeftijden. Het verloop kan mild zijn, maar in ernstigere gevallen kunnen dieren ook aan de ziekte sterven. Verspreiding vindt plaats via alle uitscheidingsproducten.

Kennelhoest
Deze aandoening wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Meestal treedt de ziekte op als een hond veel in contact is geweest met soortgenoten (b.v. in het pension, op puppycursus of bij tentoonstellingen). De hond heeft een droge, hardnekkige hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken. De verschijnselen kunnen zonder behandeling enkele weken aanhouden. De jaarlijkse cocktailenting geeft bescherming tegen de belangrijkste virale verwekker, Paraïnfluenza. De belangrijkste bacteriële verwekker is Bordetella bronchoseptica. De enting hiertegen dient apart te worden gegeven en is voor veel pensions verplicht (voor speciale eisen m.b.t. kennelhoestentingen dient u contact op te nemen met uw pension, de regels kunnen per pension verschillen). Er zijn twee soorten entingen tegen kennelhoest (Bordatella en Parainfluenze): een vaccinatie door middel van een injectie en een neusdruppelvaccin. In overleg met u zullen we beslissen welke enting voor uw dier en situatie het meest geschikt is.
De kennelhoest enting is verplicht indien uw hond een bezoek brengt aan een pension. Aangezien de regels hiervoor per pension verschillen, kunt u het beste even tijdig contact opnemen met het pension van uw keuze. Verspreiding vindt vooral plaats via hoesten.

Rabiës
In Nederland komt Rabiës gelukkig maar zelden voor. Mensen en dieren die er mee besmet zijn gaan bijna allemaal binnen 7 dagen dood, na het ontstaan van verschijnselen. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van verschijnselen kan echter maanden duren. Rabiës tast de hersenen aan en zorgt voor veranderd gedrag. De klassieke verschijnselen als agressie en watervrees komen lang niet altijd voor.
Een rabiësenting is verplicht als u met uw huisdier de grens overgaat. Voor de meeste (EU-) landen geldt dat het dier minimaal 21 dagen voor invoer gevaccineerd moet zijn. Er zijn ook landen (bv: Engeland, Scandinavische landen, Australië, Nieuw-Zeeland) waarbij het om een uitgebreider proces gaat, wat soms wel ruim een half jaar in beslag kan nemen (zie voor meer info: reizen met uw huisdier). De laatste jaren komt er ook bij een bepaald soort vleermuizen (laatvlieger) Rabiës voor. Deze vleermuizen komen vooral boven de grote rivieren voor. Blijf van gewonde vleermuizen af! Verspreiding vindt plaats via speeksel.

Wij gebruiken een vaccin dat maar 1 x per 3 jaar gegeven hoeft te worden!

Veel gestelde vragen
V: Mijn buren laten hun hond nooit enten, en dat gaat toch ook goed. Moet ik mijn hond echt wel laten inenten?
A: Het komt voor dat honden die niet (regelmatig) gevaccineerd worden toch gezond blijven. Het komt daarentegen maar al te vaak voor dat honden wel ziek worden en soms zelfs doodgaan. Maar juist die verhalen zal u niet te horen krijgen.

V: Kan een hond ziek worden van een vaccinatie?
A: Soms zullen honden (met name pups) na een vaccinatie korte tijd iets trager zijn. De meeste honden ondervinden echter geen enkel nadeel van een vaccinatie. Alleen als honden op het moment van de enting al besmet zijn met een ziekte (in het incubatie stadium verkeren) kan het zijn dat ze na de enting verschijnselen van deze ziekte vertonen.

V: Mijn hond is gevaccineerd en toch ziek geworden, hoe kan dit?
A: Dat heeft te maken met verschillende dingen:

  1. Tegen geen enkele ziekte is 100% van de dieren te beschermen. Sommige honden bouwen na een vaccinatie minder weerstand op dan andere
  2. Tegen sommige ziekten is de weerstandsopbouw beter dan tegen andere. Bij kennelhoest is er bovendien sprake van meerder verwekkers
  3. Puppy's hebben een minder ontwikkeld afweersysteem dan volwassen honden
  4. Aanwezigheid van andere ziekten, worminfecties en incomplete voeding tijdens de enting kunnen een verminderde weerstandsopbouw tot gevolg hebben.


Heeft u nog vragen naar aanleiding van wat u gelezen heeft en/of wilt u persoonlijk advies? Dan kunt u contact op nemen met een van onze medewerkers op ons telefoonnummer: 070-5114546.